Notaların Gitardaki Yerleri

Evet bu yazımızda hangi nota gitar üzerinde nasıl bulunur ve nerededir öğreniyoruz.

Gitarımızın en üstteki kalın teli yukarıda 6 numara ile belirtilmiş mi telidir.En ince teli ise yine mi telidir ve 1 numara ile belirtilmiş olup gitarmızdaki en alttaki ince teldir.

Yani sırasıyla boş teller;

6. tel - mi

5. tel - la

4. tel - re

3. tel - sol

2. tel - si

1. tel - mi

Boş telleri öğrendikten sonra şimdi işin asıl mantığına geçelim.

Gitarımızdaki her perde (fret) aralığı yarım ses (1/2) olarak nitelendirilir.

Tam ses uzaklıkta olan notalar için iki perde, yarım ses uzaklıkta olan notalar için ise 1 perde sonrasında yerlerini buluruz.

Yukarıdaki açıklamamızı dikkate alaraktan

si-do ve mi-fa notalarının yarım ses (1/2) aralığı olduğunu ve diğer notaların tam ses olduğunu hiç bir zaman unutmuyoruz.

Tekrarlıyorum si-do ve mi-fa notalarının yarım ses olduğunu unutmuyoruz.

Şimdi yukarıdaki tablomuza bakalım ve kırmızı yuvarlak içine alınmış olan 6 numaralı mi telimiz ile başlayalım. 6. teli hiç bir perdeye basmadan çektiğimizde mi sesini elde etmiş oluyoruz.

Mi notasından sonra fa notasını görüyoruz.

mi-fa arası yarım ses olduğuna göre gitarımızda bir perde atlıyoruz ve 6. telde 1. perdeye, yani ilk perdeye basarak teli çektiğimizde fa sesini almış oluyoruz.

Fa notasından sonra sol notasına bakıyoruz.

fa-sol arası tam ses olduğuna göre iki perde atlıyoruz ve birinci perdedeyken üçüncü perdeye gelmiş oluyoruz.

Yani 6. telin 3. perdesine basarak sol sesini elde ediyoruz.

Geldik sol'dan sonra la notasına.

Tablodada gördüğünüz gibi kırmızı yuvarlak içine alınmış ve üzerinde 5 yazıyor. Yani 5. teli perdelere basmadan boş çektiğimizde la notasını çalmış oluyoruz.

İşin mantığını bilmeyenlere daha iyi anlatmak açısından devam ediyorum.

Si notasındayız.
La-si arası tam ses olduğundan 2 perde gidiyoruz ve 5. telde 2. perdeye basarak si sesini elde ediyoruz.

Do
Hatırlayalım si-do arası yarım sesti. O zaman si notasından do notasına 1 perde ilerliyoruz. si notasında 2. perdede olduğumuza göre 1 perde ilerledik 3. perdedeyiz. 5. tel 3. perde bize do sesini vermektedir.

Re boş 4. tel.

Sanırım bu kadar örnek yeter mantığını kavramışsınızdır.
si-do (do-si) ve mi-fa (fa-mi) seslerinin yarım ses olduğunu kafamıza bi güzel kazıyoruz.
Ayrıca hangi notanın gitarda nerede olduğunu hemen anlamamız için bol bol çalışıyoruz ve notaları öğreniyoruz.